Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ

Η κάνναβη είναι ανθοφόρο φυτό του γένους των κνιδωδών που περιλαμβάνει τα τρία διακριτά είδη: Cannabis sativa (κάνναβη η ήμερη), Cannabis indica (ινδική κάνναβη) και Cannabis ruderalis Janisch. Η προέλευση του φυτού εντοπίζεται στην Κεντρική και Δυτική Ασία αλλά μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί παγκοσμίως, σε περιοχές με εύκρατο και ξηρό κλίμα.

Κάθε είδος και ποικιλία κάνναβης έχει διαφορετική σύσταση και περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή, τα ενεργά συστατικά της κάνναβης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει διαφορετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Έτσι, οι διάφοροι τύποι κάνναβης χρησιμοποιούνται αναλόγως για βιομηχανικές εφαρμογές, ιατρικούς σκοπούς ή ψυχαγωγική χρήση.  Η κανναβινοειδής ένωση στην οποία αποδίδεται η ψυχαγωγική, ευφορική χρήση του φυτού είναι η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) η οποία κατατάσσεται στις αρωματικές τερπενοειδείς ενώσεις. Όλα τα κανναβινοειδή, με σημαντικότερα τη Κανναβιδιόλη (CBD) και τη Τετραϋδροκανναβινόλη (THC), έχουν θεραπευτική και καταπραϋντική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό άρα η συντονισμένη πρόσληψή τους, από τον άνθρωπο, ενδείκνυται για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Η Cannabis sativa, ποικιλία της οποίας αποτελεί η Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC κάτω του 0,2% που καλλιεργεί η OlympiansHemp, ονομάζεται αλλιώς βιομηχανική, κλωστική ή ήμερη κάνναβη και αποτελεί το πιο κοινό είδος του φυτού. Η Cannabis sativa είναι μονοετές, ψηλό φυτό, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 έως 6 μέτρα, με διάμετρο μίσχου έως 10 εκατοστά και απλωμένη διακλάδωση. Οι ποικιλίες που περιλαμβάνει η βιομηχανική κάνναβη είναι εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε THC, χωρίς ψυχοτρόπο επίδραση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε εύρος βιομηχανικών εφαρμογών και διατροφικών, θεραπευτικών σκευασμάτων.

Η Cannabis indica ή αλλιώς ινδική κάνναβη αποτελεί ένα άγριο είδος του φυτού που είναι αυτοφυές στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία. Πρόκειται για θαμνώδες, κωνικό, μονοετές φυτό που είναι αισθητά πιο χαμηλό (μέγιστο ύψος 2 μέτρα), πλατύφυλλο και πυκνά διακλαδισμένο από την Cannabis sativa. Οι ποικιλίες της ινδικής κάνναβης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε THC, έχουν ψυχοτρόπο επίδραση στον άνθρωπο και καλλιεργούνται παράνομα αποκλειστικά για ψυχαγωγική χρήση.

Η Cannabis ruderalis Janisch εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Σιβηρία, αποτελεί αυτοφυές φυτό πολλών περιοχών της Ρωσίας και το πιο χαμηλό (μέγιστο ύψος 70 εκατοστά), μικρό και ανθεκτικό ανάμεσα στα 3 είδη του φυτού της κάνναβης. Παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε THC και υψηλή περιεκτικότητα σε CBD με αποτέλεσμα να προσομοιάζει τις ιδιότητες της Cannabis sativa και να χρησιμοποιείται σε ανάλογες εφαρμογές.

Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κάνναβη και οι ιδιότητες της ήταν ήδη γνωστά στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της αρχαιότητας. Οι γείτονες εξ’ ανατολής φαίνεται να δίδαξαν στους Αρχαίους Έλληνες την καλλιέργεια και επεξεργασία του φυτού της κάνναβης, αναφορά στο οποίο γίνεται για πρώτη φορά το 450 π.Χ. σε έργο του Ηρόδοτου. Μέσα από πλήθος ανάλογων αναφορών, που έχουν  βρεθεί σε διάφορα αρχαιοελληνικά συγγράμματα, θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη η πολυποίκιλη χρήση του φυτού στην Αρχαία Ελλάδα ως πρώτη ύλη παραγωγής υφασμάτων και σχοινιών, ως θεραπευτικό αλλά και ως ψυχαγωγικό μέσο.

Από την Τουρκοκρατία μέχρι και το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου η καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα περιορίζεται αισθητά εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και της υποδούλωσης από τη μία αλλά και του ναυτικού αποκλεισμού και της αύξησης στην τιμή των σιτηρών από την άλλη. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η δεκαετία 1860-1870 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια οργανωμένης καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η κλωστική κάνναβη αποτέλεσε σημαντική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. Σε όλη την επικράτεια λειτουργούσαν συνολικά 10 εργοστάσια επεξεργασίας ίνας για την παραγωγή σχοινιών, τα λεγόμενα «κανναβουργεία», το πιο σημαντικό εκ των οποίων σώζεται μέχρι σήμερα στην Έδεσσα. Παράλληλα εξαιρετικά διαδεδομένη ήταν και η ιδιωτική καλλιέργεια κάνναβης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του νοικοκυριού σε ένδυση και χρηστικά αντικείμενα όπως δίχτυα, τσουβάλια κ.α. Η καλλιέργεια κάνναβης απαγορεύτηκε δια νόμου στην Ελλάδα το 1957 ύστερα από αμερικανικές πιέσεις, στα πλαίσια της αντιναρκωτικής εκστρατείας, αλλά και εξαιτίας της εμφάνισης και εξάπλωσης άλλων βιομηχανιών όπως αυτή του βαμβακιού και αργότερα των συνθετικών υλών και κυρίως του πλαστικού.

Την άνοιξη του 2016 σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση νομιμοποιήθηκε εκ νέου η καλλιέργεια βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC κάτω του 0,2%) στην Ελλάδα. Την άνοιξη του 2018 ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή η καλλιέργεια και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης (Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%).

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η ίνα κάνναβης αποτελεί μια εξαιρετικά δυνατή και ανθεκτική πρώτη ύλη παραγωγής αγαθών εφόσον δεν σαπίζει στην επαφή με το νερό και αντιστέκεται στην προσβολή από μικροοργανισμούς. Από ίνες κάνναβης παράγονται:

  • ο καμβάς, το γνωστό καραβόπανο, που χρησιμοποιείται στα πανιά των ιστιοφόρων πλοίων
  • το δάπεδο του ρινγκ πυγμαχίας ,το λεγόμενο «κανναβάτσο»
  • οικολογικό χαρτί υψηλής ποιότητας (υπολογίζεται ότι η βιομηχανική κάνναβη παράγει τέσσερις φορές περισσότερες ίνες ανά στρέμμα από τα δέντρα, ενώ ο πολτός της δεν περιέχει τα τοξικά υποπροϊόντα του κομμένου ξύλου)
  • υφαντά, υφάσματα, ρούχα, τσάντες και σάκοι
  • σχοινιά, σπάγκοι, δίχτυα
  • υλικά μονώσεων και οικοδομής, μοριοσανίδες (οι ίνες κάνναβης έχουν άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες)
  • μονωτικό και στεγανωτικό υλικό επίστρωσης αυτοκινήτων
  • το «καννάβι» των υδραυλικών που χρησιμεύει στην σύνδεση σωλήνων ύδρευσης (αποτελείται από καχεκτικές, σπασμένες ή κατώτερης ποιότητας ίνες)

Η εντεριώνη, η ιστολογική μάζα, των στελεχών του φυτού της κάνναβης είναι ιδανική για την παραγωγή:

  • υλικών στρωμνής αλόγων ιππασίας και μικρών οικιακών ζώων

Είναι 12 φορές πιο απορροφητική από το άχυρο του σιταριού με μεγάλη διάρκεια χρήσης ενώ δεσμεύει την υγρασία και τις οσμές. Ταυτόχρονα είναι απαλή και καθόλου ερεθιστική για τα ζώα εφόσον δεν ελκύει έντομα και τρωκτικά. Μετά το πέρας της χρησιμοποίησής της δύναται να αποτελέσει:

  • λίπασμα για κηπευτικές καλλιέργειες και ανθοκομικά φυτά

Οι σπόροι κάνναβης, οι οποίοι έχουν σημαντική θρεπτική αξία, μπορούν να παράξουν:

  • βρώσιμα προϊόντα (superfoods), υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο, όπως λάδι, αλεύρι και πρωτεΐνη κάνναβης
  • έλαιο για σαπούνια και καλλυντικά προϊόντα ενυδάτωσης και φροντίδας
  • τροφή ωδικών πτηνών, το γνωστό «κανναβούρι», και κτηνοτροφές
  • βαφές και βερνίκια

Ο ανθός της κάνναβης φέρει τα ενεργά συστατικά του φυτού, τα κανναβινοειδή, τα οποία αποδεδειγμένα παρουσιάζουν θεραπευτική και καταπραϋντική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σημαντικότερα και πλέον ευεργετικά κανναβινοειδή είναι η Κανναβιδιόλη (CBD) και η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ενώ το εκχύλισμα κανναβινοειδών από τον ανθό μπορεί να παράξει:

  • φαρμακευτικά προϊόντα, όπως έλαιο και κρύσταλλο, που βοηθούν δραστικά στον περιορισμό και την καταπολέμηση σοβαρών οργανικών και ψυχικών ασθενειών
  • τσάι με εξισορροπητική και θεραπευτική επίδραση στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού

Ο πολτός κάνναβης, από τα υπολείμματα επεξεργασίας του φυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως :

  • καύσιμη ύλη για την παραγωγή ενέργειας