Health Issues

Εσύ γνωρίζεις το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού;

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS) αποτελεί ένα εσωτερικό, νευρορυθμιστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο σχετίζεται άμεσα με το φυτό της κάνναβης εφόσον παράγει κανναβινοειδείς ενώσεις όπως αυτές που περιέχει σε μεγάλη ποικιλία και περιεκτικότητα η κάνναβη.

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος ανακαλύφθηκε, στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας, την δεκαετία του ΄60 αλλά μόλις το έτος 1988 καταγράφηκε και διασαφηνίστηκε, συστηματικά, η δομή και η λειτουργία του.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην διαδικασία της ομοιόστασης, της διατήρησης δηλαδή ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος εντός του οργανισμού παρά τις εξωτερικές διακυμάνσεις, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την υγεία και την ευημερία μας.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα λειτουργεί παράγοντας δικές του κανναβινοειδείς ενώσεις, γνωστές ως ενδοκανναβινοειδή, οι οποίες «δουλεύουν» μέσω της πρόσδεσής τους στους ειδικούς υποδοχείς του συστήματος. Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς συναντώνται διάσπαρτοι σε όλο μας το σώμα, σε σημαντικά σημεία όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά, οι πνεύμονες καθώς και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάποιες από τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού, τις οποίες ρυθμίζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, είναι ο ύπνος, η χαλάρωση, η πείνα, η μνήμη και η αίσθηση του πόνου.

Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί από το Fundación CANNA, ίδρυμα που εργάζεται πάνω στην έρευνα και ανάλυση της κάνναβης και των ιδιοτήτων της, παρουσιάζεται συνοπτικά και γλαφυρά η δομή και λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος.